Bedrijven
De manier om duurzaam verpakkingsmateriaal te produceren

De manier om duurzaam verpakkingsmateriaal te produceren

Als bedrijf zijnde is het van belang om tijd te investeren in het ontwikkelen van zo duurzaam mogelijke verpakkingen voor jouw producten. Het product dat je verkoopt is natuurlijk waar het om draait, alleen als de verpakking niet goed is dan zal je weinig hebben aan het product. Een verpakking zorgt ervoor dat het product beschermd blijft, maar ook zorgt het er bij voedingsmiddelen voor dat het langer houdbaar is. Het gebruiken van duurzaam verpakkingsmateriaal kan in de tijd van nu niet ontbreken.

Maar wat valt er precies onder duurzaam? En welke techniek wordt hiervoor gebruikt? Hieronder geven we antwoord op deze vragen.

Wanneer spreken we van een duurzame verpakking?

Een verpakkingsmateriaal is duurzaam wanneer het voldoet aan de volgende voorwaarden: er moet zo min mogelijk materiaal worden gebruikt, de verpakking moet waar mogelijk bestaan uit gerecycled materiaal, de materialen moeten eenvoudig te scheiden zijn en de verpakking bestaat uit één materiaalsoort of uit beperkte makkelijk te scheiden grondstoffen.

Spuitgiet techniek

De techniek die wordt gebruikt om duurzame verpakkingen van kunststof te maken, wordt ook wel de spuitgiet techniek genoemd. Tijdens dit proces wordt het materiaal onder hoge druk in een matrijs gespoten. Vervolgens koelt het af en neemt het de vorm aan van het gewenste product. Deze techniek heeft veel voordelen voor het produceren van verpakkingen, omdat elke fase uit het productieproces in beheer van de spuitgieter kan zijn. Hierdoor is er sprake van een hoge efficiëntie en kunnen de kosten relatief laag blijven.